Frank Hölsgens maakt zich niet druk over wat mensen van hem vinden en probeert als leraar kinderen bewust te maken van de verschillen tussen mensen.


Frank geef les aan groep 7 van een basisschool. “Ik zie het persoonlijk als mijn taak om kinderen bewust te maken van verschillen tussen mensen. Ze laten zich makkelijk beïnvloeden door hun omgeving. Door hun ouders, de media of bijvoorbeeld iemand als Geert Wilders”, vertelt Frank. “Voetbalclubs kunnen soms een voedingsbodem zijn voor discriminerend gedrag. Jongens leren daar dat ze stoere kerels moeten zijn. Echt het machogedrag. ‘Homo’ en ‘mietje’ zijn woorden die daar regelmatig als scheldwoord worden gebruikt. Ik probeer kinderen te laten inzien dat iedereen is zoals hij is. Dat ze die clichébeelden niet klakkeloos moeten overnemen. Ik wil dat ze erover nadenken.”

Roermond, leraar/kunstenaar Frank in cultuurhuis ECI,
voor Anti-discrimninatie-bureau.

‘Op het voetbalveld
is ‘homo’ een
scheldwoord.’

“Discriminatie gebeurt elke dag om ons heen. Alleen is het niet altijd zichtbaar. Het is maar zelden dat je openlijk wordt gediscrimineerd. Mensen beoordelen je snel op je uiterlijk. Terwijl ik denk dat de buitenkant niks zegt over de inhoud van een persoon. Ze zeggen niet snel in mijn gezicht wat ze van mij vinden, maar achter mijn rug wel. Dat weet ik. Natuurlijk raakt je dat. Vroeger werd ik wel eens boos, maar nu denk ik: het is domheid. Het heeft zo weinig zin om je daar druk over te maken.”

‘Ik heb mijn kinderen
altijd gestimuleerd
hun eigen gang
te gaan.’

De moeder van Frank is erg trots op haar zoon. Mevrouw Snijders: “Mijn beide zoons zijn redelijk excentriek in hoe ze eruit zien. Al van jongs af aan. Natuurlijk werd daar bij ons in het dorp wel eens raar op gereageerd. Maar ik heb me daar nooit aan gestoord. Ik ben heel trots op ze. Ik heb ook altijd gestimuleerd dat ze hun eigen gang gaan. Ja, sommige mensen denken daar anders over. Een kennis uit Duitsland vroeg mij over Frank: ‘Maar in deze kleding gaat hij toch niet naar zijn werk? Hij zal toch zeker een pak moeten dragen?’. Ik zei: ‘Nee hoor, waarom?’.”

Lees meer ervaringen